Rastimo zajedno na putu

Prvi “Rastimo zajedno na putu”, obiteljsko-edukativni izlet je iza nas! Na ovoj četverodnevnoj ljetnoj avanturi s nama je putovalo 9 obitelji iz Slavonskog Broda čime smo u aktivnosti izleta uključili 16 djece u dobi između 3 i 14 godina.

Izlet smo započeli u petak, 18. kolovoza 2023. posjetom slatkovodnom akvariju „Aquatika“ u Karlovcu, gdje je održana i kreativna radionica za djecu. Po završetku radionice, put smo nastavili prema našem odredištu, kampu Veli Jože u Savudriji.

Drugog dana izleta mame su bile uključene u radionicu podrške roditeljstvu. Za to vrijeme, djeca su sudjelovala u edukativnoj šetnji do svjetionika u Savudriji, najstarijeg aktivnog svjetionika na Jadranu gdje je za njih održana još jedna kreativna radionica.

Veliko uzbuđenje vladalo je unutar grupe pri polasku u Dinopark Funtana u popodnevnim satima drugog dana izleta. Bila je to prava prilika da obitelji punim plućima uživaju u zajedničkoj igri i istraživanju svijeta dinosaura.

U nedjelju su mame sudjelovale još jednoj radionici podrške roditeljstvu na kojoj su se usmjerile na osvještavanje vlastitog identiteta. U isto vrijeme djeca su na svojoj radionici izrađivala igračke recikliranjem starog papira i kartona te se odlično zabavila!

Preostalo vrijeme izleta bilo je posvećeno morskim radostima – kupanju, skakanju na vodenim napuhancima te uživanju u morskim igrama.

Nakon posljednjeg kupanca u ponedjeljak, 21. kolovoza 2023., puni dojmova zaputili smo se prema Slavonskom Brodu i pozdravili se od prve grupe ove nove aktivnosti Centra Rastimo zajedno.

Zahvaljujemo voditeljici programa Rastimo zajedno, Barbari Mikluš na radionicama podrške roditeljstvu te muzejskoj pedagoginji, Barbari Crnobori na kreativnim radionicama za djecu.

Sudjelovanjem u ovoj aktivnosti korisnici su unaprijedili kvalitetu interakcije roditelj – dijete što uključuje:

- više igre i zajedničkog druženja jedan na jedan,

- povezivanje s djetetom,

- nenasilno reguliranje djetetovog ponašanja te -

viši nivo roditeljstva i samog doživljaja roditeljske uloge.

Dijelimo s vama neke dojmove roditelja o doprinosu kvaliteti odnosa s djecom, i općenito dobrim stranama izleta:

„Imali smo više vremena provesti skupa, posvetiti se puno više tj. svo moje vrijeme je bilo posvećeno djetetu.“

„Sudjelovanje je pridonijelo jer smo imali puno vremena jedni za druge i maksimalno smo ih iskoristili u zajedničkom druženju, igri i kupanju.“

„Provodili smo cijelo vrijeme skupa bez svakodnevnih obaveza kao što je kuhanje, čišćenje, planiranja gdje ćemo i kako, tako da smo imali vremena za uživanje.“

„Vrijeme i opuštenost s djecom. Udovoljavanje njihovim željama, sreća djece.“

„Međusobno druženje sa drugom djecom i majkama. Inače nismo u tolikom kolektivu bile prisutne.“

„Djeca su se zabavila i opustila, upoznala, družila, smijala se. Dobro je došlo da dijete promijeni okolinu, vidi da ima bolje zabave i života, da je dobro doći i snaći se u prirodi bez uobičajenih aparata i standarda u životu."

„Zajedničko druženje (večernje) između mama, razmjena informacija. Nova prijateljstva između djece i mama.“

„Sve je bilo odlično. Voditeljice angažirane i uvijek spremne pomoći, posjet Dinoparku gdje su djeca bila oduševljena.“

„Organiziranost u svemu, kvalitetni sadržaji i druženje.“

„Djeca oduševljena. Uživali su i uspjela sam im priuštiti sve što su željeli. Ocijenili su izlet, smještaj, atmosferu 10/10.“    

 

Za ovaj obiteljsko-edukativni izlet sredstva smo prikupili uz podršku inicijative The Human Safety Net, odnosno Globalnog izazova Generali osiguranja. Aktivnost je provedena prvenstveno za samohrane majke i očeve koji djecu odgajaju u zahtjevnijim uvjetima, ujedno i korisnike ciljanih programa Centra za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“, a koji se provode u podružnicama Obiteljskog centra.

Hvala svim tvrtkama i privatnim osobama koje su svojim donacijama pomogle realizaciji obiteljsko-edukativnog izleta „Rastimo zajedno na putu“.

Povratak na vrh