Održana konferencija THSN u Veneciji

Centar za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“ sudjelovao je na konferenciji pod nazivom „NetWorks 2022“ The Human Safety Net fondacije Generali Osiguranja u Veneciji od 16. do 18. studenog 2022. g. Na konferenciji se okupilo 170 stručnjaka i volontera iz organizacija civilnog društva te Generali Osiguranja iz 24 zemlje. Centar „Rastimo zajedno“ na konferenciji su predstavljale Nina Pećnik, predsjednica upravnog odbora Centra te Ivana Lukičević, programsko - projektna koordinatorica.

Sudionike je na početku konferencije pozdravila Emma Urscih, direktorica The Human Safety Net-a. U uvodnom predavanju predstavljeni su rezultati uključenih organizacija u zadnjih 5 godina postojanja The Human Saftey Net-a. Nakon toga su slijedila izlaganja različitih stručnjaka koji su predstavljali rad svoje organizacije te učinke koje su postigli uz pomoć THSN fondacije. Neki od njih su bili  dr. Rukimini Banerji koja je zaposlena u organizaciji civilnog društva u Indiji pod imenom Pratham Education Foundation koja nastoji svakom djetetu u ruralnim naseljima Indije osigurati predškolski odgoj i obrazovanje.

Ponosno ističemo da je Centar „Rastimo zajedno“ pozvan da predstavi i svoj model rada te je Nina Pećnik predstavila projekt „Povećajmo obuhvat djece djelotvornom podrškom roditeljstvu“ koji se provodi od 2021. g. u 19 obiteljskih centara. Projekt se provodi s ciljem širenja mreže podrške ranjivim obiteljima kroz programe „Rastimo zajedno online“, „Rastimo zajedno i mi“, „Rastimo zajedno i dalje“, „Rastimo zajedno plus“ i „Rastimo zajedno u novoj obitelji“. U aktivnosti projekta se do sada uključilo 200 roditelja i 140 djece iz cijele Hrvatske. U završnom izlaganju sudjelovale su Maria Florencia Tregila, (Haciendo Camino, Argentina), Camile Soulier (Singa Global) i Andrea Dobosoa  (Unia materskych centier-a, Slovačka) koje su predstavile projekte usmjerene na pružanje podrške majkama i njihovoj djeci.

Gabriele Galteri di Genola, predsjednik uprave THSN fondacije otvorio je drugi dan konferencije koji je bio posvećen temi evaluacije programa. Ayla Goksel iz Ozyegin Social Investments predstavila je uspješne koncepte partnerstva pri čemu je najkorisnije bilo slušati o partnerstvu između privatnog i neprofitnog sektora. Kako različite metode evaluacija mogu unaprijediti naše programe čuli smo u izlaganju stručnjaka u tom području: Andrew Bollington, Jane Fisher, Ha Tra, Clarie Cullen. Nina Pećnik govorila je o uspješno suradnji sa Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike uz čiju podršku se provodi ovaj projekt, na jednoj od radionica u popodnevnom dijelu drugog dana konferencije.

Treći dan konferencije bio je posvećen temi volontiranja te smo kroz grupni rad razmjenjivali ideje o načinu strukturiranja volonterskog rada u našim organizacijama. O

sim sudjelovanja na predavanjima i radionicama s ciljem dijeljenja iskustava, organizatori su kreativnim zadatcima sudionicima pružili priliku za upoznavanje i umrežavanje.

Zahvalni smo na prilici da smo mogli sudjelovati na ovom trodnevnom međunarodnom skupu i  učiti od organizacija civilnog društva koja rade s obiteljima predškolske djece u različitim dijelovima svijeta.

Kako nam je bilo pogledajte u našoj galeriji slika.  

Povratak na vrh