U Bugarskoj provedena i evaluirana pokusna primjena programa Rastimo zajedno Plus

U Sofiji je 12.11.2019. održan stručni skup "Podrška roditeljima djece s teškoćama u razvoju - pregled provedbe programa Rastimo zajedno Plus i pogled unaprijed" na kojem je prikazana evaluacija pokusne primjene programa Rastimo zajedno Plus provedene tijekom 2018./2019. godine.

U listopadu 2018. i ožujku 2019. koautorice programa RZ Plus Branka Starc, Marina Grubić i Ana-marija Bohaček educirale su dvije grupe bugarskih stručnjaka (psiholozi, defektolozi, logopedi, rehabilitatori, socijalni radnici) za provedbu radionica s roditeljima predškolske djece s teškoćama u razvoju Rastimo zajedno Plus. 13 timova provelo je radionice sa 136 roditelja u različitim gradovima diljem Bugarske. Podaci iz evaluacije pokazuju kod roditelja nakon završenog Programa općenito značajnu tendenciju pozitivne promjene u odnosa prema djetetu i višu razinu povjerenja u vlastito roditeljstvo te smanjenje neadekvatnog ponašanja prema djetetu (vikanje i fizičko kažnjavanje). Svi podaci potvrđuju da je Program roditeljima dobar resurs podrške koji im pomaže u boljem razumijevanju djetetovih potreba, osobne odgovornosti i mogućnosti podrške razvoju djetetove ličnosti.

Evaluacijski skup u Sofiji 12.11.2019. vodila je Vera Rangelova iz UNICEF-a za Bugarsku, a prilikom otvaranja govorile su Dr. Jane Muita, predstojnica UNICEF-a za Bugarsku, Blagovesta Borcheva iz Ministarstva obrazovanja i znanosti, Charlotte Brunnström, predstavnica H&M Fondacije iz Švedske koja je financijski podržala ovu pokusnu primjenu programa RZ Plus te Lidija Gamulin iz UNICEF-a za Hrvatsku.

O iskustvu Hrvatske u podršci roditeljstvu djece s teškoćama u rzvoju govorila je Branka Starc. Pregled stanja provedbe programa „Rastimo zajedno Plus“ u Bugarskoj dala je Snežana Radeva, UNICEF-ova konzultantica. Dvije majke govorile su o programu kroz oći roditelja. Izvanredna profesorica na Novom bugarsko sveučilištu Margarita Stankova, održala je zanimljivo predavanje Važnost roditeljstva i njegujuće brige za zdrav razvoj djece s teškoćama u razvoju.

Putem postera voditeljski timovi podijelili su svoja iskustva o provedbi programa u različitim gradovima. Konačno nakon rada u grupama prikazani su daljnji izazovi i mogućnosti kako dalje u provedbi i održivosti programa RZ Plus u Bugarskoj.

Sva izlaganja, stručnjaka, voditelja i roditelja govore o tome da je program RZ Plus vrlo dobro prihvaćen i od voditelja i od roditelja i da će se u Bugarskoj i dalje provoditi. Neki su ga timovi već proveli dva puta, a treći je na redu.

Povratak na vrh