Festival igranja za djecu i roditelje

Zajednička igra i zabavne aktivnosti za roditelje i djecu predškolske i rane školske dobi tijekom travnja i svibnja u 6 hrvatskih gradova: Požega, Split, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Gospić i Varaždin.

Centar Rastimo Zajedno i Savez Društava „Naša Djeca“ organiziraju Festival igranja za djecu i roditelje tijekom travnja i svibnja 2024. godine u 6 gradova diljem Hrvatske uz potporu inicijative The Human Safety Net.

Društva Naša Djeca u Požegi, Ivanić-Gradu, Gospiću, Varaždinu i Jastrebarskom te Dječji vrtić Marjan u Splitu u sklopu Festivala igranja pripremaju pregršt igara za djecu i roditelje, a aktivnosti će se odvijati tijekom travnja i svibnja.

Raspored lokacija i vrijeme aktivnosti:

DND Požega: OŠ Julija Kempfa, 19. travanj u 17 h;

DND Ivanić-Grad: DV Ivanić-Grad, objekt: Žeravinec, 27. travnja u 10:00 h;

DND Jastrebarsko: DVD Novaki, 27. travnja u 10:00 h;

DV Marjan, Split:  DV Koralj; DV Pahuljica, DV Pčelica, DV Crvenkapica; 19. travnja u 10:00 h;

DND Varaždin: Sportsko igralište kod dvorane Graberje, 11.svibnja u 10:00 h;

DND Gospić: Park-šuma Jasikovac, 19. svibnja u 10:00 h.  

Cilj Festivala je podsjetiti roditelje na važnost zajedničke igre s djecom i potaknuti uključivanje roditelja u igru s djecom. Zajednička igra izrazito je važna za produbljivanje odnosa roditelj-dijete te skladni razvoj djeteta.  

Zašto igra?

Igra je dječji najvažniji posao. Omogućuje djetetu skladan tjelesni, intelektualni, socijalni i emocionalni razvoj. Igra je aktivnost kojom se dijete izražava i potvrđuje – to je snaga koja ga upućuje na nove aktivnosti, pomoću kojih razvija sve svoje mogućnosti.  

Zašto zajednička igra?

Roditelji koji su podržavajući i osjetljivi na djetetove potrebe pozitivno utječu na socijalni i emocionalni razvoj djeteta, odnose djeteta s drugima, pa čak i školski uspjeh. Djeca uče o sebi i svijetu kroz odnose, od kojih je odnos privrženosti s roditeljima ključan. Zajedničkom igrom odnos između roditelja i djeteta poboljšava se na jednostavan, učinkovit i dugotrajan način.

Na Festivalu igranja diljem Hrvatske volonteri će za roditelje i djecu pripremati  neke dobro znane, ali i pomalo zaboravljene igre kao što su „Djed i repa“, „Hoki-poki“, „Glazbene stolice“ i otkriti neke nove („Sadimo vrt“, „Kad me vodi mamina/tatina ruka, odrastam bez muka“).    

Za više informacija kontaktirajte suradnicu za komunikacije Centra „Rastimo zajedno“, Andreju Rukavina (andreja@rastimozajedno.hr).

Povratak na vrh