O radionicama u Klubu očeva

O radionicama u Klubu očeva

Radionice „Klub očeva Rastimo zajedno“ namijenjene su očevima (osobama koje imaju ulogu oca u djetetovom životu) djece u dobi od 1- 4 (5) godina. „Klub očeva“ otvoren je očevima bez obzira na to jesu li ili nisu sudjelovali u programu „Rastimo zajedno“. Nova znanstvena otkrića pokazuju koliko je odnos očeva i djece važan za razvoj djeteta i govore o jedinstvenom doprinosu djetetovom dugoročnom psihosocijalnom razvoju koji daje očeva uključenost, osjetljiva podrška i poticaj u prvim godinama života.

Radionice „Klub očeva Rastimo zajedno“ namijenjene su očevima (osobama koje imaju ulogu oca u djetetovom životu) djece u dobi od 1- 4 (5) godina. Za razliku od uobičajenog rada na Klubu roditelja „Rastimo zajedno“ (koji je za roditelje koji su završili program radionica), „Klub očeva“ otvoren je očevima bez obzira na to jesu li ili nisu sudjelovali u programu „Rastimo zajedno“ – dakle namijenjen je i jednima i drugima.

Na „Klubu očeva Rastimo zajedno“ posebna se pažnja posvećuje ulozi oca u ranom djetinjstvu. Roditeljstvo se često gleda kroz majčinstvo, a očinstvo se donekle zanemaruje. Nova znanstvena otkrića pokazuju koliko je odnos očeva i djece važan za razvoj djeteta i govore o jedinstvenom doprinosu djetetovom dugoročnom psihosocijalnom razvoju koji daje očeva uključenost, osjetljiva podrška i poticaj u prvim godinama života.

„Klub očeva Rastimo zajedno“ prilika je da se čuje kako očevi žive svoje očinstvo te kako ih se eventualno može poduprijeti u ostvarivanju njihove važne uloge u djetetovom razvoju, razmjenom informacijama ili na neki drugi način. „Rastimo zajedno“ je program podrške roditeljstvu i za majke i za očeve te želimo da u njemu sudjeluje još više očeva jer su programi podrške za roditelje uspješniji, i u konačnici bolji za dijete ako u njima sudjeluju oba roditelja. Klub očeva omogućuje očevima da se upoznaju s nekim informacijama o programu „Rastimo zajedno“ (npr. način rada, neke teme), a voditeljima da se upoznaju s razmišljanjima očeva o tome kako program „Rastimo zajedno“ može bolje odgovoriti interesima i potrebama očeva.

Razlog za pokretanje „Kluba očeva Rastimo zajedno“ su i dosadašnja iskustva iz programa „Rastimo zajedno“. Priliku da se susretnu i razgovaraju samo očevi spominjali su kao dobru ideju u više različitih grupa „Rastimo zajedno“ i majke i očevi i voditelji. Iskustva nekih drugih programa podrške roditeljstvu pokazuju da su očevi zadovoljni sudjelovanjem u grupama samo za očeve, jer u njima mogu sudjelovati na drugačiji način nego kad su u grupama zajedno s majkama.

Ciljevi „Kluba očeva Rastimo zajedno“ su stvoriti poticajno i podržavajuće okruženje u kojem očevi s voditeljicama/voditeljima radionica i s drugim očevima:

 • stječu nova saznanja o ulozi oca u ranom djetinjstvu i promicanju djetetovog razvoja,
 • promišljaju vlastitu očinsku ulogu na temelju spoznaja proizašlih iz znanstvenih istraživanja i vlastitog iskustva,
 • razmjenjuju ideje o načinima na koje žive svoje očinstvo,
 • bolje upoznaju sebe kao oca,
 • otkrivaju učinkovite načine kako se nositi sa zahtjevima roditeljstva,
 • razmjenjuju informacije i podršku u ostvarivanju uloge oca,
 • mijenjaju svoja ponašanja u smjeru veće uključenosti i dostupnosti djetetu.

Program „Kluba očeva Rastimo zajedno“ sastoji se od:

- pet dvosatnih radionica s očevima:

 1. Očinska uloga u ranom djetinjstvu
 2. O očevima i osjećajima
 3. O očevima i majkama
 4. Tata i dijete igraju se zajedno
 5. Tata od zanata

- radionice s majkama:

 1. O očevima i majkama

- radionice s odgojiteljima

 1. Zašto su očevi važni

Program radionica „Klub očeva Rastimo zajedno“ prvotno je razvijen tijekom 2016. godine u okviru jednogodišnjeg projekta „Klub očeva Rastimo zajedno“ kojeg je Centar Rastimo zajedno provodio u partnerstvu s Dječjim vrtićem Velika Gorica i Gradom Velika Gorica, uz financijsku podršku MSPM. Zatim je u okviru trogodišnjeg „Programa za sustavnu podršku roditeljstvu roditeljima predškolske djece, osobito onima u zahtjevnijim okolnostima roditeljstva“ (2017. - 2020.), kojeg Centar Rastimo zajedno provodi kao partner UNICEF-u u inicijativi s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku „Za snažniju obitelj“, postojeći program „Klub očeva Rastimo zajedno“ dorađen i nadopunjen s tri nove radionice (za očeve i djecu, majke i stručnjake).

Prema istraživanjima, očeva rana uključenost nije važna samo za djetetovu dobrobit i razvoj nego je dobra i za životno zadovoljstvo i osobnu dobrobit i oca i majke.

Očevi su izrazili veliko zadovoljstvo sudjelovanjem, a mnoge je Klub očeva potaknuo na sudjelovanje u cjelovitom programu radionica „Rastimo zajedno“.

 

 • Lijepo mi je biti otac kad me dijete zagrli, nasmije se i kaže „tata“.
 • Nisam uvijek raspoložen za igru, ali sam nakon igre uvijek sretan i zadovoljan.
 • Brinuo sam hodu li biti odgovoran otac, hodu li modi financijski uzdržavati obitelj, hodu li se trebati mijenjati...
 • Počeo sam se osjećati ocem kad sam čuo za trudnoću. Moja ljubav prema djetetu raste iz dana u dan, to nije trenutak već proces.
 • Dobar tata se ne smije sramiti pokazati emocije.
 • Partnerica mi najviše pomaže u tome da budem dobar otac.

 Autori: 

Nina Pećnik, Renata Milanković Belas, Sonja Pribela - Hodap, Vedrana Domaćinović Pićuljan,Tena Erceg, Gorana Mišćenić, Ljubica Duspara, Danko Butorac, Petra Brnić i Nina Vela Vrabec

Povratak na vrh