Česta pitanja

Što se radi na radionicama?

Na 11 radionica roditelji i voditelji su partneri u traženju odgovora na pitanja o roditeljstvu i djetetovom razvoju. Roditelji s voditeljicama i s drugim roditeljima razmjenjuju informacije, znanja, vještine, iskustva i tako zajednički uče i pružaju međusobnu podršku koja se pokazala korisnom za jačanje kompetentnosti roditelja i djeteta.

Koja je razlika između programa „Rastimo zajedno“ i „Rastimo zajedno Plus“?

Radionice „Rastimo zajedno“ namijenjene su općoj populaciji roditelja male djece, tj. svim roditeljima. Radionice „Rastimo zajedno Plus“ su namijenjene roditeljima predškolske djece s teškoćama u razvoju. Roditelji djece s teškoćama u razvoju su roditelji kao i svi drugi, ali imaju pojačane potrebe za informacijama i za osobnim osnaživanje, jer su suočeni s otežanim uvjetima podizanja svoje djece te im je dobrodošla dodatna podrška u grupi s drugim roditeljima koji imaju djecu s teškoćama s kojima mogu izmjenjivati iskustva kroz koja prolaze.

Ako je moje dijete s teškoćama u razvoju, mogu li se uključiti u radionice „Rastimo zajedno“ s roditeljima djece urednog razvoja“?

Da. Vi kao roditelj birate u koju grupu roditelja ćete se uključiti, jer znate kakva vam je podrška potrebna i u kojoj grupi roditelja očekujete da ćete je dobiti.

Plaća li se pohađanje radionica?

Ne, radionice se ne plaćaju. One su za roditelje besplatne.

Koliko je to ljudi u grupi?

U grupi je obično 8-12 roditelja.

Može li se dolaziti samo na odabrane teme? 11 radionica mi se čini predugo.

Program je kreiran tako da se 11 radionica nadovezuju jedna na drugu. Očekuje se da roditelji pohađaju svih 11 radionica. Gotovo svi roditelji koji su završili program kažu da im nije bilo predugo, iznenade se kad se program završi i da je već gotovo te žele neki oblik nastavka druženja i zajedničkog učenja.

Mogu li na radionice doći sa suprugom?

Da. Roditeljski parovi su dobrodošli. Oni koji su do sada dolazili u paru vrlo su zadovoljni jer su počeli drugačije razmišljati i razgovarati o svojem djetetu i roditeljstvu.

Jesu li radionice za trudnice?

Ne, radionice „Rastimo zajedno“ namijenjene su roditeljima male djece (1-4 godine). Budući roditelji bez roditeljskog iskustva imaju pred sobom drugačije brige i ideje o roditeljstvu od roditelja koji već imaju djecu. Trudnicama su primjereniji trudnički tečajevi.

Mogu li se bake uključivati u radionice?

Nije da ne mogu, ali bake imaju drugačiju ulogu u životu djeteta nego roditelji. Vjerujemo da ima situacija kad su bake dobrodošle na radionice (npr. ako su skrbnici), ali o tome se posavjetujte s članovima tima koji vodi radionice.

Dolaze li i djeca na radionice?

Ne. Ove su radionice namijenjene roditeljima. Djeca u vrijeme radionica trebaju biti zbrinuta uz drugog roditelja ili nekog tko pomaže roditelju u ovakvim situacijama. Ako organizacija koja provodi radionice može osigurati stručno vođen boravak djece uz odgojitelje ili volontere, ona će u najavi radionica roditelje o tome obavijestiti.

Mogu li dolaziti na radionice iako moje dijete ne pohađa vrtić koji organizira radionice?

Da. Radionice „Rastimo zajedno“ namijenjene su svim roditeljima male djece bez obzira polazi li dijete vrtić ili ne.

Povratak na vrh