Učinkovitost programa Rastimo zajedno i mi

Učinkovitost programa Rastimo zajedno i mi

Rastimo zajedno – i mi! sastoji se od tri komponente: programa od 15 tjednih 90-minutnih radionica s roditeljima (Pećnik i sur., 2020.), s ciljem jačanja psihosocijalnih resursa roditelja za pozitivno roditeljstvo, te programa radionica s djecom (3- 6 godina) (Klarić & Jularić, 2020.) koji se provode istovremeno s ciljem poticanja dobrobiti i otpornosti djece. Nakon tih radionica slijedi 30-minutna zajedničke igre roditelj-dijete usmjerena na jačanje sigurne privrženosti roditelj-dijete (Klarić i sur., 2020.). Radionice vode psiholozi i socijalni radnici uz dodatnu edukaciju.

Ishodi Rastimo zajedno – i mi! programi za ranjive roditelje u nepovoljnim okolnostima roditeljstva ispitani su u dvije evaluacijske studije tijekom pilot faze razvoja programa (2018. i 2019.) (Pećnik, Modić Stanke & Bušljeta, 2021.).

Podaci o samoprocjeni prije i nakon intervencije prikupljeni su od roditelja standardiziranim upitnicima (Svakodnevne brige u roditeljstvu; Roditeljska samoučinkovitost; Reakcije roditelja na djetetovo loše ponašanje - pokušaj razumijevanja i ispadi bijesa; Razvojno pozitivne (čitanje, igra) i negativne (vikanje, udaranje) interakcije; Roditeljska uvjerenja te Upitnik o snagama i poteškoćama za dijete koje je sudjelovalo u programu radionica za djecu.

Rezultati 26 grupa koje su sudjelovale u provedbi testa (N=148 roditelja koji su završili program) otkrivaju očekivane promjene u tome kako se roditelji osjećaju i ponašaju u roditeljskoj ulozi, uključujući značajno smanjenje roditeljskog stresa (i u broju stresora s kojima se susreću u roditeljskoj ulozi , i intenzitet teškoće koju su roditelji iskusili u suočavanju s tim stresorima).

Nakon programa roditelji su izvijestili o porastu roditeljskih uvjerenja o samoučinkovitosti, pozitivnoj, razvojno poželjnoj interakciji s djetetom, kao i o smanjenju učestalosti vikanja i udaranja djeteta.

Kroz 15 radionica s ranjivom djecom predškolske dobi voditelji su uočili da djeca razvijaju pozitivnije samopoimanje, postaju svjesna svojih mogućnosti, uključujući i sposobnost razumijevanja vlastitih emocija i emocija drugih. Također su sposobniji pronaći izvore podrške u suočavanju s teškim situacijama.

Roditelji su rekli:

  • „Vrijeme je brzo projurilo i ne mogu vjerovati da je došao kraj. Bilo je lijepo i korisno, posebno zbog toga što smo i ja i moja djeca imali vrijeme za sebe.“  
  • „Ponosna sam na sebe jer sada imam puno samopouzdanja, što prije nisam imala.“  
  • „Svakom roditelju je potrebna ovakva grupa i podrška.“   
  • „Ove radionice su mi puno pomogle. Mislim da sam sada bolji roditelj.”   
  • „Ovo bi svima trebalo ponuditi, radionice su odlične.”   
  • „Moje dijete je sretnije od kada pohađamo radionice, a i ja sam sretna.“    
  • „Ovo mi je bilo jako vrijedno iskustvo, tu sam stekla nove prijatelje i uvijek sam se osjećala sigurno i prihvaćeno.”   

 

Pročitajte više https://www.bib.irb.hr/1129251

Povratak na vrh