FESTIVALOM IGRANJA OBILJEŽEN DAN OBITELJI 13.-15.5.2022.

Centar Rastimo Zajedno i Savez Društava „Naša Djeca“ organizirali su Festival igranja za djecu i roditelje povodom Međunarodnog dana obitelji uz potporu fondacije The Human Safety Net i volontera Generali osiguranja.
Društva „Naša Djeca“ u Požegi, Prelogu, Sv. Ivan Zelini, Osijeku i Dubrovniku, Obiteljski centar Dubrovnik, Dječji vrtić „Grigor Vitez“ u Splitu, Dječji vrtić „Sisak Novi“ u Sisku i Dječji vrtić Vladimira Nazora u Zagrebu pripremili su mnoštvo igara za djecu i roditelje koje su se održale od 13. do 15.svibnja u 8 gradova i na 11 lokacija.

Gotovo 1400 roditelja i djece uključilo se u neku od zajedničkih igara, a najviše interesa privukle su igre „Kad me vodi mamina/tatina ruka, odrastam bez muka“, „Hoki-poki“, glazbene stolice te brojne zajedničke kreativne i likovne aktivnosti. Roditelji su se spremno uključili u igru s djecom osviještavajući pri tome važnost zajedničke igre za produbljivanje odnosa s djetetom. Velika pomoć u organizaciji festivala bili su i brojni volonteri među kojima i 18 djelatnika Generali osiguranja d.d.  

Zahvaljujući angažmanu lokalnog partnera Društvo „Naša djeca“ Osijek, u hladovini Solarskog trga u Osijeku okupilo se oko 200 roditelja i mališana te čak 61 dijete iz Ukrajine sa svojim roditeljima. Petnaestak volontera, među kojima i volonteri Generali osiguranja, uključili su u igre djecu iz Ukrajine kako bi ih barem malo odvojili od njihove izbjegličke stvarnosti. Tom prilikom podijeljene su im i poklon kartice za kupovinu igračke ili drugog poklona po izboru.  

Oko 450 djece i roditelja, pedesetak odgojitelja i stručnih suradnika te volontera u čak četiri objekta Dječji vrtić Sisak Novi sudjelovali su igrama u pijesku, igrama plastelinom, puhanju vate te zajedničkom slikanju, dok su se oni stariji s roditeljima rado uključivali u natjecateljske igre poput graničara, glazbenih stolica, nogometa, kao i raznih poligona gdje se tražila brzina i spretnost. Na kraju Festivala obiteljima su podijeljene zahvalnice za sudjelovanje te su roditelji iskazali svoje oduševljenje organiziranim aktivnostima, kao i želju za više sličnih događaja i u budućnosti.  

Oko 100 roditelja i djece sudjelovalo je u zabavnim igrama koje su za njih pripremili odgajatelji i stručni suradnici Dječjeg vrtića Vladimira Nazora iz Zagreba, a među njima štafete igre, glazbene stolice, trčanje u vrećama i igre s velikim padobranom. Nakon živahnih aktivnosti, mališani i roditelji okrijepili su se limunadom koju su za njih pripremili vrijedni djelatnici vrtića uz pomoć volontera.  

Prekrasno subotnje prijepodne izmamilo je 200-tinjak roditelja i djece iz Požege u centar grada gdje su za njih u suradnji s lokalnim partnerom Društvo „Naša djeca“ Požega organizirane kreativne i zabavne igre. Uz igre, djeca i roditelji imali su se priliku uključiti u plesno zagrijavanje koje je vodila Ilijana Lončar te pogledati predstavu „Stablo bajki“ u izvedbi amaterske skupine Gradskog kazališta Požega.  

U parku na Babinom kuku, Festival igranja zajednički su organizirali Obiteljski centar Dubrovnik, koji već nekoliko godina vrijedno provodi Rastimo zajedno programe podrške roditeljstvu, i  Društvo „Naša djeca“ Dubrovnik. Više od 100 roditelja i djece sudjelovalo je u igrama „Šašavi karate“, utrci s balonima i brojnim drugim.  

Odgojitelji i stručni suradnici Dječjeg vrtića Grigor Vitez iz Splita su uz pomoć volontera Generali osiguranja također obilježili Međunarodni dan obitelji. Oko 60 roditelja i djece igrali su se raznih igara koje su za njih osmislili djelatnici vrtića, a zabava se nastavila prigodnim druženjem uz zakusku.  

Oko 200 roditelja i djece uključilo se u zajedničke igre koje su za njih organizirali lokalni partner Društvo „Naša djeca“ Sveti Ivan Zelina. U hladovini parka „Čudesna šuma“ mali i veliki posjetitelji zabavljali su se uz igre kao što su potezanje užeta, skakanje u vrećama, ali i neke nove kao što je zajedničko crtanje ruku roditelje i djece stvarajući svojim otiscima mala umjetnička djela.  

U dvorištu gradskog Dječjeg vrtića Fijolica u Prelogu održan je prvi Festival igranja u zahvaljujući angažmanu Društva „Naša djeca“ Prelog, ravnateljice i odgajatelja DV Fijolica te marljivih volontera. Okupljanju i igrama u Prelogu odazvala se cijela skupina predskoškoskog uzrasta Leptirići pa je na samome druženju prisustvovalo 75 roditelja koji su se okušali u igri lovice, plesu „Hoki Poki“, igri glazbenih stolica, potezanju uža a testirali su i svoje snage na dva sportska poligona.

Povratak na vrh