Rastimo zajedno Online – osnažio roditelje širom Hrvatske

Dana 22.3. 2022. održali smo s voditeljicama i voditeljima evaluacijski seminar na kojem smo prikazali rezultate provedbe programa „Rastimo zajedno online“  s 10 grupa roditelja koji žive širom  Hrvatske.

U razdoblju od studenog 2021. do ožujka 2022. godine ove grupe su se  održale u suradnji s  devet obiteljskih centara, iz Varaždina, Čakovca, Požege, Senja, Vukovara, Dubrovnika, Osijeka, Slavonskog Broda i Splita. U program se uključilo ukupno pedeset i pet roditelja.

Program je održan u okviru projekta „Povećajmo obuhvat djece djelotvornom podrškom roditeljstvu“ kojeg Centar Rastimo zajedno provodi uz financijsku potporu Scaling up Impact The Human Safety Net fondacije Generali osiguranja.

Iznoseći rezultate kvantitativne evaluacije ishoda provedenog programa, Nina Pećnik pokazala je da je program osnažio roditelje u njihovim osobnim i roditeljskim resursima. Po završetku programa roditelji su iskazali značajno viši osjećaj samopoštovanja, porastao im je roditeljski moral za nošenje sa zahtjevnim okolnostima roditeljstva a doživljavaju se i kompetentnijima u roditeljskoj ulozi nego na početku programa.  Prestale su ili se značajno prorijedile negativne interakcije roditelja  s djecom (vikanje, prijetnje batinama i dr.). Roditelji navode da im je program pomogao u stvaranju privrženog odnosa s djetetom, učenju kako sukob pretvoriti u suradnju, razvijanju sigurnosti u sebe i načinu kako odgajati dijete te boljoj komunikaciji s djetetom.

U nastavku dijelimo neke od komentara roditelja nakon završetka radionica:

„Bio sam skeptičan na početku radionica, sad se osjećam osnaženo, dobio sam puno smjernica.“

„Radionice se mi bile olakšanje. Dobila sam 2 sata tjedno za sebe. Nadam se da ću ono što sam naučila implementirati u život.“

„Više sam počela slušati svoje dijete i radila sam na tome da ono primijeti da ima moju pažnju. Sada više slušam svoje dijete i razumijem ga, što su mi dale radionice.“

„Puno više provodim vremena s djecom. Više se igramo na što su me potaknule radionice.“

Čestitamo svim voditeljima i roditeljima koji su sudjelovali u programu te smo ponosni istaknuti da se „Rastimo zajedno online“ nastavlja provoditi i dalje – trenutno rade grupe u Senju i Virovitici!

Povratak na vrh