Edukacija voditelja programa "Rastimo zajedno i mi"

Nova skupina stručnjaka educirana je za provedbu programa "Rastimo zajedno i mi" u područnim službama Obiteljskog centra.

Program podrške roditeljima u zahtjevnijim okolnostima roditeljstva i njihovoj djeci rane i predškolske dobi „Rastimo zajedno i mi“ postat će dostupniji obiteljima jer je u studenom 2023. godine za njegovu provedbu educirano 28 novih voditeljica i voditelja – 24 stručnjaka iz Obiteljskog centra, tri iz Centra Rastimo zajedno te jedna iz Dječjeg doma Zagreb.

Edukacijski seminar održan je u dva dijela. Prvi dio je održan virtualnim putem, 2.11. 2023. Tada su predstavljeni ciljevi i teorijska ishodišta sve tri komponente ovog sveobuhvatnog programa ciljane podrške roditeljstvu i obitelji.

Drugi dio edukacije održan je u hotelu „Tomislavov dom“ na Sljemenu  od 7. do 10. 11.2023. Na ovoj četverodnevnoj edukaciji sudionici su aktivno sudjelovali te su uz vodstvo edukatorica usvajali znanja i vještine potrebne za kvalitetnu provedbu 15 radionica s roditeljima, djecom te zajedničke igre roditelja i djece.

Edukatorice su bile neke od suautorica programa „Rastimo zajedno i mi“ ili voditeljice u njegovoj pilot provedbi. Tako su nove voditelje radionica s djecom  educirale Blaženka Klarić iz Obiteljskog centra, Područna služba Splitsko-dalmatinska i Martina Špaček iz Obiteljskog centra, Područna služba Osječko-baranjska, a nove voditelje radionica s roditeljima Nina Pećnik iz Centra Rastimo zajedno, Irena Krajcar Kokalj iz Obiteljskog centra, Područna služba Istarska  te Dragana Miletić iz Dječjeg doma Zagreb.

Nakon edukacijskog seminara, sudionici su anonimnim evaluacijskim upitnikom iskazali svoje zadovoljstvo sudjelovanjem na ovoj edukaciji, istaknuvši dobre strane provedene edukacije: ×   

- Vrhunsko znanje i iskustvo voditeljica programa, ulazak u ulogu voditelja i djeteta, refleksija i samorefleksija, zajedništvo i međusobna podrška.

- Korisnost sadržaja, osnaživanje stručnjaka-podrška, međusobno povezivanje i na razini sudionika i stručnjaka.

-Odlična organizacija, smještaj, raspored aktivnosti i demonstracija, mogućnost isprobavanja vještina, povratne informacije, cjelokupni proces učenja.

-Teorijska i znanstvena podloga, kratka predavanja između radionica, stručnost voditeljica, atmosfera u grupi.

- Puno korisnih alata, primjenjivo i u individualnom radu, strukturirano, dobro osmišljeno. (sudionici edukacije za voditelje radionica s djecom)  

- Povezivanje s drugim kolegama, osjecaj da nismo sami nakon edukacije.

- Zanimljivi i primjenjivi sadržaji, iskustveno učenje, mnogo novih znanja, vještina i samouvida. 

Konkretnost, primjenjivost, osobno iskustvo provedbe. (sudionice edukacije za voditelje radionica s roditeljima)   Edukacija je održana u okviru projekta „Povećajmo obuhvat djece djelotvornom podrškom roditeljstvu“ kojeg Centar Rastimo zajedno provodi uz financijsku potporu The Human Safety Net fondacije i u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Povratak na vrh