Edukacija voditelja: RZ UNO

Održan je prvi dio edukacije za voditelje programa Rastimo zajedno u novoj obitelji za voditelje iz područnih službi Obiteljskog centra.

Program podrške roditeljima posvojiteljima i djeci rane i predškolske dobi i rane školske dobi (do 10 godina) „Rastimo zajedno u obitelji“ uskoro će postati dostupniji posvojiteljskim obiteljima.

Prvi dio edukacije za buduće voditelje održan je 6. i 7. ožujka 2024. godine na Sljemenu (Tomislavov dom). Na edukaciji je sudjelovalo 47 stručnjaka, budućih voditelja i voditeljica – 43 stručnjaka iz područnih službi Obiteljskog centra, jedna stručnjakinja iz Dječjeg doma Zagreb i Centra Rastimo zajedno te dvije stručnjakinje iz dječjih vrtića Grada Zagreba.  

Predstavljeni su ciljevi i teorijska ishodišta sve tri komponente ovog sveobuhvatnog programa ciljane podrške posvojiteljskim obiteljima. Sudionici su aktivno sudjelovali te su uz vodstvo edukatorica usvajali znanja i vještine potrebne za kvalitetnu provedbu 13 radionica s roditeljima, djecom te zajedničke igre roditelja i djece.

Edukatorice su bile neke od suautorica programa „Rastimo zajedno unutar obitelji“ ili voditeljice u njegovoj pilot provedbi. Tako su nove buduće voditelje radionica s djecom  educirale Blaženka Klarić iz Obiteljskog centra, područna služba Splitsko-dalmatinska i Martina Špaček iz Obiteljskog centra, područna služba Osječko-baranjska, a nove buduće voditelje radionica s roditeljima Sanja Kuvačić iz Obiteljskog centra, područna služba Splitsko – dalmatinska i Dragana Miletić, iz Dječjeg doma Zagreb.

Drugi dio edukacije bit će održan 27. ožujka 2024. online te će nakon toga sudionici moći provoditi radionice „Rastimo zajedno u novoj obitelji“ s posvojiteljskim obiteljima.

Sudionici su rekli kako su ovim dijelom edukacije dobili:          

 • neka nova znanja o posvojenju i kako pružiti podršku posvojiteljima i djeci,
 • mogućnosti implementacije znanja u svoj rad,
 • mnogo primjera iz prakse,
 • vrijedna iskustva drugih kolega, kao i  razmjenu istih,
 • mogućnost diskusije oko pitanja vezanih uz program,
 • iskustvo vođenja radionica i prikaz rada s roditeljima posvojiteljima,
 • dodatno osnaživanje i unapređivanja vještina za grupni rad s djecom,
 • uvid u neke okolnosti na koje posebno treba obratiti pozornost prilikom formiranja grupa i održavanja radionica,
 • svjesnost o važnosti kvalitetne pripreme i suradnje sa suvoditeljem,
 • kvalitetne materijale
 • te ne manje važno ? druženje s kolegama i suradnicima, nova poznanstva i zabavu. 

DIjelimo s vama osvrte sudionika edukacije:

„Sigurnost da sam na dobrom putu u pripremi i budućem radu“

Kroz edukacijske aktivnosti dobila sam znanje o važnim teorijskim postavkama i načine kako se one mogu konkretno primijeniti na radionicama, a na dobrobit posvojene djece, zatim lijep osjećaj pripadnosti grupi i odličnu zabavu u slobodno vrijeme.“

„Osjećam se kompetentnijom raditi s roditeljima i djecom koji imaju iskustvo posvojenja.“

Edukacija je održana u okviru projekta „I jednaki i različiti - unaprjeđivanje podrške posvojiteljskim obiteljima s djecom predškolske i rane školske dobi“ kojeg Centar Rastimo zajedno provodi u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, uz financijsku potporu fondacije The Human Safety Net fondacije.

Povratak na vrh