EUSPR Konferencija

Centar Rastimo zajedno je od 4. – 6. listopada 2023. sudjelovao na 14. Konferenciji European Society for Prevention Research (EUSPR) koja se održala u Sarajevu.

Ovogodišnja tema konferencije bila je „Optimiziranje preventivnih infrastruktura” te su uvodna predavanja bila usmjerena na izazove s kojima se suočava znanost o prevenciji. Na konferenciji je sudjelovalo više od 170 stručnjaka u području preventivnih znanosti iz 35 različitih zemalja.

U okviru konferencije održan je i simpozij pod nazivom „Online Parenting Support Programs: Non-Inferiority, Benefits and Effective Elements“, kojeg je vodila prof. dr. sc. Patty Leiten, sa Sveučilištu u Amsterdamu – Research Institute for Child Development and Education.

U okviru simpozija Nina Pećnik i Sanja Mihetec održale su izlaganja vezana za ciljani program Rastimo zajedno Online te interaktivna on-line predavanja Rastimo zajedno Mini. Nina Pećnik je prezentirala kvantitativnu evaluaciju programa RZ Online, koji je razvijen za podršku ranjivim obiteljima tijekom pandemije i potresa u Hrvatskoj. Kod 62 roditelja koji podižu djecu u zahtjevnijim okolnostima, rezultati evaluacije ishoda programa pokazali su povećanje općeg samopoštovanja, roditeljske samoučinkovitosti i morala te smanjenje fizičkog i verbalnog nasilja prema djetetu. Promjene u pozitivnim interakcijama nisu utvrđene. Sanja Mihetec je predstavila kvantitativnu analizu RZ Mini predavanja koja su obuhvatila gotovo 2500 roditelja i stručnjaka u Hrvatskoj između 2020. i 2023. godine. Podaci prije i poslije predavanja na uzorku od 1082 sudionika sugeriraju pozitivne promjene u roditeljskim uvjerenjima i visoke stope zadovoljstva sudionika.

Povratak na vrh