Festival igranja

Centar Rastimo Zajedno i Savez Društava „Naša Djeca“ organiziraju Festival igranja za djecu i roditelje između 12. i 14. svibnja 2023. godine u 8 gradova diljem Hrvatske uz potporu inicijative The Human Safety Net.

Društva Naša Djeca u Požegi, Sv. Ivan Zelini, Ravnoj Gori, Varaždinu te Zaboku, Dječji vrtić Marjan u Splitu, Dječji vrtić Velika Gorica i Dječji vrtić Petrinjčica u Petrinji pripremaju pregršt igara za djecu i roditelje, a aktivnosti će se odvijati od 12. do 14. svibnja.  

Cilj Festivala je podsjetiti roditelje na važnost zajedničke igre s djecom i potaknuti uključivanje roditelja u igru s djecom. Zajednička igra izrazito je važna za produbljivanje odnosa roditelj-dijete te skladni razvoj djeteta.  

Zašto igra? Igra je dječji najvažniji posao. Omogućuje djetetu skladan tjelesni, intelektualni, socijalni i emocionalni razvoj. Igra je aktivnost kojom se dijete izražava i potvrđuje – to je snaga koja ga upućuje na nove aktivnosti, pomoću kojih razvija sve svoje mogućnosti.  

Zašto zajednička igra? Roditelji koji su podržavajući i osjetljivi na djetetove potrebe pozitivno utječu na socijalni i emocionalni razvoj djeteta, odnose djeteta s drugima, pa čak i školski uspjeh. Djeca uče o sebi i svijetu kroz odnose, od kojih je odnos privrženosti s roditeljima ključan. Zajedničkom igrom odnos između roditelja i djeteta poboljšava se na jednostavan, učinkovit i dugotrajan način.   Na Festivalu igranja diljem Hrvatske volonteri će za roditelje i djecu pripremati  neke dobro znane, ali i pomalo zaboravljene igre kao što su „Djed i repa“, „Hoki-poki“, „Glazbene stolice“ i otkriti neke nove („Sadimo vrt“, „Kad me vodi mamina/tatina ruka, odrastam bez muka“).  

Raspored lokacija i vrijeme aktivnosti:

Velika Gorica: Prostor kod Muzeja Turopolja, 13. svibnja u 10:00 h;

Sveti Ivan Zelina: Park Šumica, 12. svibnja u 15:00 h;

Split:  DV Koralj, Put Skalica 11A; DV Veseli dani, Starčevićeva 32, DV Pčelica 13, Lovretska ul. 13; 12.svibnja u 10:00h;

Ravna Gora: DV Snješko, Ivana Mažuranića 22, 12.svibnja u 16:00 h;

Varaždin: Bedem Starog Grada, 13.svibnja u 10:00 h;

Zabok: Park Milana Prpića, 13. svibanj, u 10:00 h;

Požega: Zvečevački park, 13.svibnja u 10 h;

Petrinja: DV Petrinjčica, Objekti: Kapljica, Slap i Duga, 12. svibnja u 10:00.

Povratak na vrh