Godišnji koordinacijski sastanak projekta "Za snažniju obitelj"

Dana 26.11.2018. Centar "Rastimo zajedno" sudjelovao je na koordinacijskom sastanku projekta "Za snažniju obitelj", kojeg provode Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike i UNICEF u suradnji s Hrvatskom udrugom socijalnih radnika.

U projektu "Za snažniju obitelj" Centar "Rastimo zajedno" sudjeluje kao provedbeni partner UNICEF-u s trogodišnjim Programom za sustavnu podršku roditeljstvu roditeljima predškolske djece, osobito onima u zahtjevnijim okolnostima roditeljstva (PROSPOR).     

Sastanak je otvorila gospođa Tatjana Katkić Stanić, načelnica Sektora za koordinaciju politika i unapređenje stručnog rada centara za socijalnu skrb pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Zatim su uslijedili pozdravni govori gospođe Nade Murganić, ministrice Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gospođe Đurđice Ivković, v.d. predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i gospođe Štefice Karačić, predsjednice Hrvatske udruge socijalnih radnika. Nakon svečanog otvorenja, provedbeni partneri u projektu "Za snažniju obitelj" održali su izlaganja o tome koje su rezultate ostvarili tijekom 2018. godine, s kojim su se izazovima suočili te koji su im planovi za 2019. godinu. Provedbeni partneri na ovome projektu su Centar za podršku roditeljstvu "Rastimo zajedno", Društvo za psihološku pomoć, Centar Sirius i Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece.  

Za Centar "Rastimo zajedno" izlaganje je održala predsjednica Centra, prof.dr.sc. Ninoslava Pećnik koja je predstavila sljedeće rezultate Centra u okviru PROSPOR-a tijekom 2018. godine: 

  1. osmišljen novi model rada s roditeljima u zahtjevijim okolnostima roditeljstva i njihovom predškolskom djecom - program "Rastimo zajedno - i mi!", 
  2. educirani stručnjaci obiteljskih centara, dječjeg doma, dječjeg vrtića i socijalne zadruge za provedbu program "Rastimo zajedno - i mi!", 
  3. završena prva pilot provedba programa "Rastimo zajedno - i mi!" na 14 lokacija diljem Republike Hrvatske
  4. održan evaluacijski seminar prve pilot provedbe program "Rastimo zajedno - i mi!"
  5. započeo rad na modifikaciji programa "Rastimo zajedno - i mi!" temeljem rezultata evalucije te priprema za drugu pilot provedbu  

Osim predstavljanja postignutog tijekom 2018. godine, predsjednica Centra "Rastimo zajedno" najavila je da tijekom 2019. godine počinje provedba univerzalnih i ciljanih programa podrške uključenom očinstvu. Uz to, tijekom 2019. godine nastavit će se daljnja briga o postojećim programima podrške roditeljstvu "Rastimo zajedno" i "Rastimo zajedno Plus", koje je vanjska nezavisna evalucija ocijenila kao uspješne i učinkovite programe, zbog čega će se i dalje raditi na zagovaranju održivosti navedenih programa te njihovo uvođenje u vrtiće i druge ustanove u kojima se još ne provode.

Povratak na vrh