Održana 12. godišnja konferencija voditeljica i voditelja programa Rastimo zajedno

Centar za podršku roditeljstvu Rastimo zajedno i Dječji vrtići Dubrovnik održali su 12. godišnju konferenciju voditeljica i voditelja programa podrške roditeljstvu „Rastimo zajedno“ pod nazivom „Kako gradimo selo oko djeteta?".

Konferencija „Kako gradimo selo oko djeteta? Integrirani pristup u podršci roditeljstvu u najboljem interesu djeteta“  održana je u velikoj dvorani Studentskog centra Dubrovnik, u petak 24. studenog 2023. godine te u DV Dubrovnik u subotu, 25. studenog 2023.
Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika, u suorganizaciji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i uz financijsku podršku The Human Safety Net fondacije Generali Grupe.

Skup je pozdravio pročelnik UO za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika, Dživo Brčić, a putem video snimke sudionicima je u ime fondacije The Human Safety Net poruke podrške poslao Mario Carini, predsjednik Uprave Generali grupe.

Više od 200 voditeljica i voditelja programa Rastimo zajedno sudjelovalo je na plenarnim izlaganjima te predavanjima na temu važnosti umrežavanja na različitim razinama s ciljem odgovora na potrebe roditelja za podrškom.

Nina Pećnik, predsjednica Upravnog odbora Centra Rastimo zajedno plenarni je dio konferencije otvorila prikazom rezultata provedbe univerzalnih i ciljanih programa Rastimo zajedno od prošle konferencije. Eleonora Glavina, potpredsjednica Upravnog odbora Centra te voditeljica razvoja programa Rastimo zajedno i mi Plus predstavila je rezultate provedbe programa Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj u partnerstvu s UNICEF-om. Nova Rastimo zajedno MINI predavanja te priručnik predstavila je  suradnica Centra, Gorana Mišćenić. Martina Špaček, suradnica Centra predstavila je program za posvojiteljske obitelji s naglaskom na mrežne resurse "UNO web" koji roditeljima posvojiteljima nude pregršt online materijala na različite teme vezane uz roditeljstvo.

Tatjana Katkić Stanić, ravnateljica Zavoda za socijalni rad pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u svojem se izlaganju osvrnula na potpis ugovora o suradnji Ministarstva rada te Centra Rastimo zajedno na provedbi ciljanih programa Rastimo zajedno (namijenjenih roditeljima djece s teškoćama u razvoju, roditeljima posvojiteljima, roditeljima koji odgajaju djecu u zahtjevnijim okolnostima te očevima koji žive razdvojeno roditeljstvo) u područnim službama Obiteljskog centra. Ravnateljica Tatjana Katkić Stanić istaknula je da „novi trendovi u odgoju u  fokus stavljaju prava djece. Tu se roditelji teško snalaze i ne znaju na koji način reagirati u određenoj situaciji, jesu li njihove reakcije dobre, hoće li prijeći neku dozvoljenu granicu, na koji način naučiti dijete samokontroli emocija, adekvatnom reagiranju i socijalizaciji i to je nešto što se kroz ovakve programi radi i razvija.“

Ravnateljica Obiteljskog centra, Ivana Šešo nadovezala se na potpisan ugovor te istaknula važnost svih usluga koje se pružaju roditeljima u područnim službama Obiteljskog centra. U Područnoj službi Dubrovačko-neretvanske županije u prvih 6 mjeseci provedene su ukupno 342 usluge za 109 korisnika, uključujući provedbu programa Rastimo zajedno online te Rastimo zajedno u novoj obitelji.

O suradnji i ulozi Agencije za odgoj i obrazovanje, koja je suorganizator ove konferencije, skupu je govorila viša savjetnica za predškolski odgoj Andreja Silić. Važna tema bila je organizacija edukacije novih voditelja Rastimo zajedno kako bi programi podrške bili što dostupniji roditeljima.        

Plenarno predavanje o važnosti i načinima umrežavanja sudionicima je održala Ivana Visković, profesorica  Odsjeka za predškolski odgoj Filozofskog fakulteta Split. Prvi dan konferencije započeli smo Tembuilding aktivnošću „Umrežavanje u Gradu“, a zaokružili interaktivnim predavanjem pedagoginje Ulrike Reiman iz Austrije na kojem su sudionici imali priliku doživjeti umrežavanje iz prve ruke.

Drugog dana konferencije, domaćin, DV Dubrovnik ugostio je preko 100 stručnjaka na 3 bloka radionica, predavanja i okruglog stola. Voditelji programa Rastimo zajedno usavršavali su se te razmjenjivali iskustva na teme:

- unapređenja vlastitih vještina vođenja radionica,

- provedbe motivacijske radionice za uključivanje roditelja u programe RZ,

- senzibilizacije za rad s posvojenom djecom i njihovim obiteljima,

- utjecaja medija na odnose roditelja i djece,

- umrežavanja i gradnje promjena,

- suradnje s volonterima, donatorima i partnerima u provedbi aktivnosti,

- očuvanju mentalnog zdravlja,

- prezentacije RZ Mini Plus predavanja-Roditeljski stres.

Konferenciju smo zaključili odličnim predavanjem stručnjakinje u području prava djece, socijalne pedagoginje Maje Kutnjak Vrtarić o važnosti daljnjeg ustrajanja za ostvarivanje prava svakog djeteta na rast i razvoj u što zdravijim uvjetima i poticajnom okruženju.

DV Dubrovnik i Grad Dubrovnik pokazali su se izuzetnim domaćinima, a ravnateljica DV Dubrovnik Franica Lasić istaknula je zadovoljstvo organiziranjem konferencije:

"Dječjim vrtićima Dubrovnik kao domaćinu i suorganizatoru 12. konferencije Rastimo zajedno bila je izuzetna čast pružiti gostoprimstvo i ugostiti voditelje programa iz cijele države. Izvanrednom suradnjom sa Studentskim centrom i djelatnicima Vrtića uspjeli smo organizirati ovogodišnju konferenciju koja se održavala dijelom u dvorani Studentskog doma i dijelom u prostorima vrtića Palčica. Uz desetu godišnjicu osnivanja Centra Rastimo zajedno, Dječji vrtići Dubrovnik ove godine obilježavaju 120 godina postojanja organiziranog predškolskog odgoja u Dubrovniku. Dječji vrtići Dubrovnik uključeni su u program Rastimo zajedno od njegovih samih početaka još od 2008. godine kad je započeo pilot projekt. Od tada se program kontinuirano provodi, a mreža voditelja sve više širi. Pri Vrtiću  trenutno djeluju tri tima koja provode različite programe pružajući roditeljima podršku u izazovima roditeljstva. Dubrovnik ima bogatu povijest brige za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i za djecu najranije dobi te je uključivanje u program Rastimo zajedno logičan nastavak brige za najmlađe i njihove roditelje. "

Povratak na vrh