Stručjnacima iz sustava socijalne skrbi predstavljen program „Rastimo zajedno u novoj obitelji"

Jako smo ponosni na plodove dvogodišnjeg rada na programu podrške posvojiteljima i posvojenoj djeci „Rastimo zajedno u novoj obitelji“ koje smo 26.4.2022.  predstavili zainteresiranoj skupini od 78 stručnih djelatnika obiteljskih centara i centara za socijalnu skrb!

Informirani su o tri nove usluge: ·        

  • „Rastimo zajedno u novoj obitelji – online“ – program od 12 radionica s roditeljima – posvojiteljima ·       
  •   „Rastimo zajedno u novoj obitelji“ – program od 12 radionica koje se provode licem u lice, u paralelnim grupama  s roditeljima i s posvojenom djecom predškolske i rane osnovnoškolske dobi ·       
  •   Mrežni resursi za podršku roditeljima – posvojiteljima i stručnjacima koji rade s posvojiteljskim obiteljima

Prikazali smo i rezultate „pilotiranja“ programa „Rastimo zajedno u novoj obitelji – online“ koji se s 5 grupa provodio od studenog 2021. godine do ožujka 2022. godine. Evaluacija je pokazala da su po završetku programa roditelji posvojitelji otvoreniji u komunikaciji o posvojenju, pod nižom razinom roditeljskog stresa te da im je porastao roditeljski moral i doživljaj roditeljske kompetentnosti. Predstavili smo i program „Rastimo zajedno u novoj obitelji“ – licem u lice te najavili edukaciju za nove voditelje programa koja će se održati u svibnju 2022. godine.  

Naposlijetku, predstavljena je i naša inovativna usluga mrežnih resursa razvijena kako bi roditelji posvojitelji mogli samostalno istraživati teme roditeljstva i posvojiteljstva. Prikazali smo sadržaje prvog objavljenog modula pod nazivom „Posvojenje i odnos prema biološkoj obitelji“ .

Za pristup mrežnim resursima potrebno je registrirati se na web stranici Centra Rastimo zajedno  klikom na „prijavi se“  te klikom na „ registracija za pristup interaktivnim mrežnim resursima“. Registracija je besplatna te je dostupna svima koje zanima tema posvojenja (potencijalnim posvojiteljima, obiteljima nastalim posvojenjem te stručnjacima koji rade s posvojiteljskim obiteljima).

Program “Rastimo zajedno u novoj obitelj” nastao je u okviru projekta  „I jednaki I različiti“ - unapređivanje podrške za posvojiteljske obitelji s djecom predškolske i rane školske dobi kojeg  financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Nositelj projekta je Centar za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“  uz  partnere : Udruga „Na drugi način“, Dječji Dom Zagreb i CZSS Vukovar - Obiteljski centar.

Povratak na vrh