U Bugarskoj će se uskoro provoditi program „Rastimo zajedno Plus“

U Bugarskoj je provedena edukacija 27 voditelja za Program radionica s roditeljima djece s teškoćama u razvoju „Rastimo zajedno Plus“. Bio je to rezultat sporazuma između UNICEF-a Hrvatska i UNICEF-a Bugarska. U 2018. predviđeno je osim edukacije i pilotiranje ovog programa s bugarskim roditeljima.

Branka Starc, Marina Grubić i Ana-Marija Bohaček provele su edukaciju za bugarske voditelje u Sofiji od 25. do 27. listopada 2018. godine za 27 sudionika, uglavnom psihologa i nešto manje socijalnih radnika i defektologa različitih specijalnosti. Oni će provoditi program u centrima za dnevni boravak djece s teškoćama, centrima za ranu intervenciju i u dječjim vrtićima u kojima su djeca s teškoćama.

UNICEF Bugarska savršeno je obavio sve pripreme, prevođenje i pripremu materijala, organiziranje smještaja i opremu prostora za seminar, osigurao konsekutivno prevođenje (dva prevoditelja). Sudionici su također bili pripremljeni za edukaciju i pilotiranje programa "Rastimo zajedno Plus". Bili su zainteresirani i angažirani tijekom sva tri dana edukacije. Neke su osnovne programske ideje bile za njih nove – podrška roditeljima, a ne terapija, partnerstvo s roditeljima, grupni rad, vođenje grupe u paru, itd.

Nakon edukacije održan je sastanak s dvije supervizorice koje će tijekom pilotiranja programa pratiti provedbu, davati novim voditeljima povratne informacije (i upute ako je potrebno) kako bi ih podržali u provedbi programa s njihovim prvim grupama roditelja djece s teškoćama u razvoju.

UNICEF Bugarska dobio je iznimno pozitivne povratne informacije o edukaciji i mišljenje mnogih sudionika da im je ova edukacija bila izuzetno korisna te ih je ohrabrila i motivirani da što prije počinu raditi s roditeljima.

Povratak na vrh