Ured UNICEF-a za Hrvatsku

Završen ciklus radionica „Rastimo zajedno i mi plus“ u okviru pilot-programa EU Jamstvo za svako dijete

Radionice koje pomažu djeci i roditeljima koji žive u teškim okolnostima.
Uspješno su završena dva ciklusa od po 15 radionica namijenjenih podršci roditeljima Rastimo zajedno i mi Plus koje su se održale u Pribislavcu i Orehovici. Radionice su dio pilot-programa Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj, financiranog sredstvima Europske Unije, koji provodi Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s 11 provedbenih partnera u Međimurskoj županiji.

Radionice Rastimo zajedno i mi Plus razvijene su za roditelje koji odgajaju djecu u zahtjevnijim okolnostima, a dodatno su prilagođene za obitelji romske nacionalne manjine. Sastoje se od radionica s roditeljima i radionica s djecom te radionica za zajedničku igru roditelja s djecom. Kako bi roditelji naučeno lakše primijenili u svakodnevnoj interakciji s djecom, u radionicama se koriste i stripovi koji prate svaku radionicu, nastali u suradnji stručnjaka iz Škole animiranog filma iz Čakovca, Centra za podršku roditeljstvu Rastimo zajedno te UNICEF-a. 

Jelena Bogdan iz Pribislavca radionice je pohađala s dvoje djece te ističe kako su joj radionice pomogle u roditeljskoj ulozi: “Meni su ove radionice puno značile, pomogle su mi da shvatim da svojoj djeci mogu pružiti potporu. I oni i ja smo se pozitivno promijenili zahvaljujući svemu što smo naučili. Vidim brojne promjene nabolje u njihovom ponašanju, higijenskim navikama i poštivanju dogovora. Ove su radionice odličan nastavak truda koji suprug i ja ulažemo u njihov odgoj i razvoj. Svakodnevno koristimo igru, slikovnice i dječje emisije kako bi s djecom učili hrvatski jezik.“

Važnu ulogu u uspješnoj provedbi radionica imaju romske kulturne medijatorice koje obiteljima pomažu da prevladaju jezične i druge barijere.

Natalija Sklepić, učiteljica razredne nastave s predškolskom djecom, postala je romska kulturna medijatorica na poticaj ravnatelja škole u kojoj je zaposlena. „Iako nisam bila polaznica programa i sama sam puno dobila od ovih radionica. Naučeno sam primjenjivala i u svojoj okolini i mogu reći da sam time obogatila i odnos sa svojom obitelji“, ističe te dodaje kako je glas koji su polaznice proširile o radionicama najbolji dokaz kvalitete programa.

Kao provedbeni partneri, Centar za podršku roditeljstvu Rastimo zajedno i Centar za socijalnu skrb Čakovec, Podružnica Obiteljski centar, orijentirani su na područje pružanja integrirane usluge zaštite djece i podrške obiteljima.

„Kako su radionice napredovale, roditelji su bili sve opušteniji u dijeljenju vlastitih iskustava i problema s kojima se svakodnevno suočavaju. Kod brojnih roditelja jasno je vidljiv napredak u ophođenju s djetetom, posebice na zajedničkim aktivnostima roditelja i djece te promjena navika i obrazaca ponašanja. Radionice su izuzetno važne za razvoj djece koja žive u romskim naseljima jer im omogućuju da steknu određena predznanja potrebna za predškolu i napreduju u korištenju hrvatskog jezika“, rekla je Suzana Blagus, voditeljica radionica s roditeljima Rastimo zajedno i mi Plus.

Testiranje Jamstva za svako dijete je partnerstvo s ciljem ostvarivanja rezultata u korist djece i obitelji koje živa u najizazovnijim životnim okolnostima. Radionice Rastimo zajedno i mi Plus dio su mnogih aktivnosti koje provodimo u Međimurskoj županiji i veseli nas njihov uspjeh“, zaključuje Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. 

Pilot-program „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete“ financiran je sredstvima Europske unije i provodi se u sedam zemalja Europske unije s ciljem osiguravanja pristupa osnovnim uslugama, kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje, kvalitetna prehrana, kvalitetni uvjeti stanovanja i usluge brige o djeci za djecu koja odrastaju u najtežim okolnostima. Republika Hrvatska dobila je priliku da modelira EU Jamstvo za svako dijete u suradnji s Europskom komisijom i UNICEF-om kako bi radila na rješavanju problema dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti pa je tako ovaj pilot-program usmjeren prvenstveno na djecu s teškoćama, djecu koja žive u osjetljivom obiteljskom okruženju te djecu pripadnike nacionalnih manjina. Provodi se u sedam općina Međimurske županije, a kroz suradnju i znanje provedbenih partnera intervencije se odvijaju u trima područjima: integrirane usluge zaštite djece i podrške obiteljima, usluge rane intervencije te pristup kvalitetnom predškolskom odgoju i obrazovanju.

Povratak na vrh